БРАЧ

Најголем остров во среднодалматинската островска групација, трет по големина во Јадранското море. Најголема знаменитост на островот е плажата Златни Рт, во местото Бол. Припаѓа во најсликовитите плажи на јадранското море. Брач е познат и по својот мермер од кој се направени многу знаменити зданија ширум Хрватска и светот.

Филтри